Ik kies bio – LOGISCH.

De makkelijkste manier om iets goeds terug te doen voor onze planeet is misschien wel door de keuzes die je maakt in wat je eet of drinkt. Ons koopgedrag heeft invloed op de markt en kan positief bijdragen aan een gezonder milieu en een gezonder lijf. Voor mij redenen genoeg om dagelijkse keuzes tegen elkaar af te wegen.

Wie mij volgt op Instagram heeft vast wel eens foto’s van zeer oude plastic verpakkingen gezien, die ik vind in de natuur. Verpakkingen die dateren vanaf circa 1970. Afval komt in de natuur terecht waar het veel schade veroorzaakt. Eindeloos veel dieren raken verstrikt in grote stukken plastic waardoor ze veel letsel oplopen, uithongeren of verstikken. De ophoping van het plastic sluit het maag-darmstelsel af en zorgt er uiteindelijk voor dat voedsel niet meer kan worden verteerd of het leidt tot ernstige verstoppingen waardoor de dieren verhongeren. Plastic breekt niet af maar brokkelt af in steeds kleiner wordende stukjes totdat je deze bijna niet meer kunt zien. Dieren verwarren deze stukjes vaak met voedsel waardoor het in de voedselketen terecht komt. Wie kent ‘Eten en gegeten worden!’ nog? Logisch toch, dat wanneer je vlees eet de kans groot is dat jij ook plastic binnen krijgt.

Bij voorkeur doe ik mijn boodschappen bij EkoPlaza of op de biologische markt in Haarlem. Hier vind ik een ruime keuze aan biologische producten die veelal verpakt zijn in een milieuvriendelijker alternatief dan plastic. Namelijk een composteerbaar biomateriaal waar de natuur iets mee kan; composteren tot koolstof, water en aarde! Volgens EkoPlaza mag dit materiaal bij het gft-afval omdat het binnen 12 weken volledig is gecomposteerd.

Andere producten die ik regelmatig bij EkoPlaza koop die niet in deze composteerbare verpakking maar in glas verkocht worden zijn: zuivelproducten, groente- en vruchtsappen, soep en frisdranken. Glas is een oneindig recyclebaar materiaal die geen stoffen als weekmakers of BPA bevat. Op veel van deze flessen en potten zit statiegeld waardoor ze kunnen worden hergebruikt.

flessen

Ik kies voor biologisch omdat: de producten vrij zijn van bestrijdingsmiddelen, de producten niet genetisch gemanipuleerd zijn en omdat er geen pesticiden worden gebruikt waardoor de biodiversiteit niet wordt aangetast.  Bij de productie van biologisch voedsel wordt rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Dieren krijgen veel meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw. Biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: Europees Biologisch, EKO en Demeter. (onderstaande afbeelding v.l.n.r.) Deze keurmerken scoren hoog wegens controle, transparantie en duurzaamheid.

eu
Als consument hoef je niet akkoord te gaan met bespoten groenten en fruit.  Door het kopen van biologische producten kies je voor gifvrij. Dit is goed voor je gezondheid en voor het milieuWant de biologische landbouw maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

 

Als consument hoef je niet akkoord te gaan met een scala aan exotische producten die van heinde en verre worden geïmporteerd. Door je producten lokaal te kopen kies je voor minder transport en dat is minder belastend voor het milieu. Let hierbij op herkomst en of het seizoensgroente- en fruit is. 

 

Als consument hoef je niet akkoord te gaan met al die plastic verpakkingen. Door te kiezen voor een variant die niet verpakt is of kiest voor een alternatieve verpakking en door eigen verpakkingen mee te nemen kan je de plastic tasjes laten liggen bij de kassa. 

 

Als je bewust wordende zelf hoef je geen voedsel weg te gooien omdat het de houdbaarheidsdatum is gepasseerd. Door een boodschappenlijstje te maken waardoor je overbodige aankopen voorkomt en je minder snel impulsaankopen doet. 

 

Kortom, neem zelf verantwoordelijkheid als je iets veranderd wilt hebben. De keuze kan jij maken. Wacht niet tot de supermarkt alternatieve verpakkingswijze introduceert maar zorg dat de supermarkt inspeelt op onze behoeftes. Vind je het lastig om hier zelf een weg in te vinden of heb je weinig tijd of geen vervoer? Denk dan eens aan andere mogelijkheden die je kan proberen. Zo zijn er tal van bedrijven die samengestelde en gevarieerde pakketten met duurzaam verpakte boodschappen bij je thuis leveren.

Advertenties

3 gedachten over “Ik kies bio – LOGISCH.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s